Avastame koos: Kalimba

Kalimba on Aafrika päritolu muusikainstrument. Iidseid kalimba-laadsed pille on leitud näiteks Aafrika läänerannikult Kameruni kandist, neid valmistati bambusest ja palmipuust. Samuti on leitud taolisi metallkeeltega pille Zambezist.

Nime sai kalimba endale alles 1950ndatel aastatel, mil etnomuusik Hugh Tracey hakkas seda Aafrika päritolu pilli lääne riikidele tutvustama. Esialgu kutsuti seda mbiraks Zimbabwes elava Shonase etnilise grupi järgi.

Nimelt Shonase kultuuri jaoks oli see sümboolne instrument. Mujal Aafrikas nimetatakse seda pilli ka teiste nimedega: likembe, sanza, senza, lukeme, karimba. Eurooplased hakkasid seda nimetama pöidlaklaveriks või sõrmklaveriks.

Kalimbat iseloomustab lihtne ehitus. Helid tekivad tänu vibratsioonile. Puidust karbi külge on kinnitatud erineva suurusega metallriba, igaüks teeb neist erineva helikõrgusega häält. Lihtsamatel kalimbadel on 5-6 lamelli, keerukamatel üle 20.

Kalimbat hoitakse kahe käega kinni ning mängitakse pöialdega. Kompaktsete mõõtmete tõttu on seda mugav endaga kaasa võtta.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top