Avastame koos: Plokkflööt

Plokkflööt on puhkpill, mida valmistatakse erinevates suurustes. Kaasajal on kõige tuntum sopran plokkflööt, ent ajalooliselt peetakse algupäraseks alt plokkflööti. See on mõõtmetelt suurem ning on madalama tämbriga.

Flöödilaadsed pillid on iidsed pillid, ent jäädvustusi on neist rohkem kirjelduste ja joonistuste kaudu. Puidust instrumendid on aja jooksul lihtsalt hävinud. Plokkflöödi taaselustas 1919. aastal Inglise pillitootja Arnold Dolmetschi, järgides pilli ehituses barokkstiili.

Plokkflööti iseloomustab seitse sõrmeava, lisaks on all veel üks pöidlaava. Kui poest plokkflööti osta, saab valida erineva sõrmestuse vahel – German (saksa) ja Baroque (inglise). Mõned tootjad annavad plokkflöödiga kaasa mõlema sõrmestusega plokkflöödi juhendi. Sõrmede asetus erineb f ja b helikõrgusi mängides.

Ajalooliselt on plokkflööte valmistatud puidust või elevandiluust. Professionaalsed plokkflöödimängijad mängivad reeglina puidust plokkflöötidel, lasteaedades ja koolides kasutatakse rohkem plastikust plokkflööte.

Plastikust pillil on mitu eelist – see on soodsam, ei vaja nii palju hooldamist ning see on ka vastupidavam. Plastikflööt kannatab kukkumist paremini kui puidust pill. Samas on puidust pillil jälle mahedam kõla.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top