Avastame koos: Bansuri

Bansuri on iidne flööt, mis pärineb Indiast ja Nepalist. See on valmistatud bambusest ja metalli sarnasest materjalist, mida kasutatakse paljudes Nepali loki lauludes.

Dohori või Lok Dohori on üks Nepali rahvalaulu tüüpe. Laulu esitavad tavaliselt kaks meeskonda – üks koosneb meestest ja teine naistest. See on küsimuse ja vastuse vormis, kus meeskond laulab küsimuse ja teine vastab sama lüüriliselt vastu ning seejärel esitab vastastele oma küsimuse. Mõiste dohori tähendabki “edasi-tagasi” ja viitab lüüriliste fraaside vahetamisele konkureerivate lauljate vahel. Laulude tegemine toimub koostöös ja hõlmab paljusid inimesi.

Bansuri on traditsiooniliselt valmistatud ühest õõnsast bambusest, millel on seitse sõrmeava. Pill võimaldab mängida kaks ja pool oktaavi. Üks oktaav on näiteks do noodist kuni järgmise do noodini.
Bansuri pikkus on tavaliselt 30–75 sentimeetrit ja see on inimese pöidla paksune. Üks ots on suletud ja kinnisest otsast mõne sentimeetri kaugusel on selle puhumisauk. Pikematel bansuridel on sügavamad toonid ja madalamad helikõrgused.

Bansurisid valmistatakse kahte moodi – osasid mängitakse põiki, nii nagu flööte; teisi otse, nii nagu plokkflööte. Võrreldes plokkflöödiga on aukude vahe oluliselt suurem, mistõttu annab mängijale eelise suurem sõrmeulatus.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top