Saksofoniõpetaja kogemus

Saksofoni- ja trompetiõpetaja Urmas Mägi
pillimänguga tegelenud üle 40 aasta

Milles seisneb nende instrumentide mängimise võlu Sinu jaoks?
Trompet on särahäälne pill, millega saab pidulikkust anda, kui hästi mängida. Õues on ta asendamatu särapill. Ta annab kuulajatele positiivse toonuse, vastavalt vajadusele saab ka kurba tooni tekitada.

Saksofon on minu arvates äge pill. Mulle hakkas juba varakult jazzmuusika meeldima. Saksofon võrdub jazzmuusikaga ja juba sellepärast on ta äge. Saksofoniga saab väga hästi ka kaasaegset muusikat mängida, ta on võrratu pill.

Kui pillid peaks järjestama, siis minu jaoks esikohal on saksofon, teisel kohal tromboon ja kolmandal trompet. Trombooni ma kahjuks mängida ei oska, aga mul on vanast ajast plaate trombooni ja trompeti muusikaga, aeg-ajalt kuulan ja naudin neid. On ikka andekaid inimesi, kes neid pille valdavad! Õnneks on selliseid inimesi ka Eestis ja siinsamas Põltsamaal.
Kõik pillid on kihvtid, nendega saab igasugu asju mängida!

Mida tasub mängima õppides meeles pidada?
Iga pilli mängima asudes tasub meeles pidada, et see pole arvutimäng. Pillimängu tulebki õppida ja õppeprotsess on suhteliselt pikk. On noori ja andekaid, kes saavad selle nõksu ja võlu natuke kiiremini kätte. Pillimängu juures on olulised nii andekus kui ka töökus. Tuleb aega võtta ja usaldada ka õpetajat. Õpetaja teab, kuidas see asi paremini toimiks ja käima läheb, et saada resultaati.

Kirjelda üht meeldejäävat seika seoses selle instrumendiga!
Minu või enda õpilastega midagi ei meenu. Aga omal ajal läks Põltsamaalt muusikakooli kollektiiv Norrasse esinema ja kohapeal avastas noor trompetimängija, et trompetil pole huulikut. Kohalik muusikakooli direktor lahendas selle olukorra õnneks kuidagi ära, õpilane sai ikkagi esinetud.

Missugune on hea instrument algajale pillimängijale?
Puhkpilli tasub investeerida algusest peale päris hästi. Kui keelpillidega võrrelda, siis laps alustab pool- või kolmveerandviiulist ning jõuab täisviiulini välja.

Puhkpillis peaks usaldama õpetajat, et milline on parim hinna ja kvaliteedi suhe. Mina olen oma lastele ja nende vanematele pille, mis peab vastu terve nende eluea, et saaks taidlusega tegeleda. Kui profiks minna, tuleb muidugi profipill ka muretseda. Puhkpillid kestavad täiesti rahulikult ikka aastakümneid.

Minu juurde on tulnud lapsevanemad jutuga, et internetist leiti ilus stiilne saksofon 150 euroga. Mina olen vastanud: „Palju õnne! Võite osta ja selle kohe seinale kaunistuseks panna. Mängida sellega ei saa.“ Odavad pillid on ebakvaliteetsed ja lihtsalt ei häälestu.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top