Klarnetiõpetaja kogemus

Klarnetiõpetaja Birgit Matson
klarnetit mänginud üle 30 aasta

Milles seisneb selle instrumendi mängu võlu Sinu jaoks?
Klarnetil on soe ja inimlik tämber ning selle pilli kõla peetakse kõige sarnasemaks inimhäälele. See pill on huvitav ka oma suure ulatuse poolest, kokku umbes kolm ja pool oktavit. Madalad noodid kõlavad mahedalt ja salapäraselt, kõrged aga kilkavalt ja sillerdavalt.

Mida tasub mängima õppides meeles pidada?
Sa pead tahtma seda pilli õppida ning oma pilli tuleb hoida ja armastada. Kui sa seda teed, armastab pill sind ka ja õppimine on palju kergem.

Kirjelda üht meeldejäävat seika seoses selle instrumendiga!
Sellel ajal, kui mina muusikakoolis käisin, oli meil kodus väikest kasvu koer. Iga kord kui ma harjutama hakkasin, oli tema ka kohal. Aga need harjutamised muutusid veidi naljakaks, sest mu koer otsustas seda teha koos minuga. Mina mängisin ja tema “laulis” (ulgus).  Kui mina mängisin madalalt laulis tema madalalt ja kui minu noodid läksid kõrgemale, püüdis tema ka kõrgemalt laulda. No tihti juhtus ka nii, et tema hääleulatus siiski nii suur ei olnud ja ta pidi oma laulu pooleli jätma.

Missugune on hea instrument algajale pillimängijale?
Häid tootjaid on palju. Oluline on aga see, et pilli suurus vastaks lapse suurusele. Õnneks on tänapäeval olemas ka väiksemaid õpilastele mõeldud pille. Õpilaspille tehakse plastikust ja need on ka kergemad. Esimesel aastal ma ei ruttaks kohe pilli ostma. Muusikakoolis on võimalik laenutada pilli. Alates kolmandast klassist on soovitav hakata mõtlema oma pilli peale ja siis ka koostöös õpetajaga on võimalik leida just see õige pill sellel lapsele.

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Scroll to Top